Erilaisten Kymi Libri -kirjamessujen virtuaalisivusto avautui

 

Kymi Libri on kotoinen slow’n’flow -kirjatapahtuma Myllykoskella, joka valittiin Vuoden kymenlaaksolaiseksi kyläksi 2020 – ei vähiten tapahtuman itsensä ansiosta. Uuden tapahtuman perustaminen oli Kulttuurirahaston Kymenlaakson maakuntarahaston kärkihanke viime vuonna.

Kymi Libri vuorottelee Kymi Kantri -musiikkifestivaalin kanssa, joka on koronan takia tänä vuonna vasta 5.9.(alkuperäinen päivä 6.6.). Kulttuurilajien yhteistyö on yksi tapahtumien kantavista ajatuksista: runoista syntyy laulujen sanoituksia, muusikoista tehdään elämäkertoja, sanat soivat messujen esityksissä leppoisassa kylämaisemassa.

Seuraava Kymi Libri on 22.-25. heinäkuuta 2021. Sitä odotellessa esiintyjiin voi tutustua virtuaalisivustolla kymi-libri.fi. Sivustolla on videohaastatteluja ja kirjaesittelyjä; uusin aina etusivulla ensimmäisenä.

Kirjailijoita haastattelevat mm. kirjastotäti, bloggaaja Kini Laine ja kirjailija, live-messujen lavaisäntä Olli Sarpo. Viihtyisän haastattelunurkan on rakentanut videokuvaaja Markku Nykänen.

Kymi Libriin voi nyt tehdä ohjelmaehdotuksia ja varata osaston Wanhasta Kirjahallista, joka on messujen päänäyttämö ja josta lähetetään liveohjelmaa heinäkuussa 2021. Haastattelujen ja paneelien lisäksi ohjelmassa on työpajoja ja erikoisuutena futismatsi MyPa vastaan kirjailijat sekä Kymijoki-risteilyjä kirjailijoiden kanssa.

”Kutsun kustantajat ja kirjailijat sekä paikan päälle rakentamaan live- elämystä että tuottamaan ennakkoon videoita, joilla tavoitetaan lukijat maailman äärissä. Kymi Libri on uusi vlocal, virtuaalinen ja paikallinen”, sanoo ohjelmajohtaja Tarja Tornaeus.

Yksi messujen ohjelmanumero on RATA-kirjoituskilpailun voittajien julkistus. Kilpailu on parhaillaan käynnissä, ja lisätietoja löydät tältä sivulta.

Tapahtuman järjestää PRO Kaakon kirjamessut ry,
yhteyshenkilö Tarja Tornaeus, puh. 0500 610762, tarja.tornaeus@reunalla.fi


Uusi RATA-kirjoituskilpailu vie raiteille ja raiteiltaan

Reuna-kustantamo ja Kymi Libri -kirjamessut järjestävät nyt toisen kerran kirjoituskilpailun. Ensimmäisellä kerralla aiheena oli joki, ja kilpailuteksteissä joki oli nostalgisten muistojen kohde, draaman ja rikoksen näyttämö, joskus myös tarinan kertoja.

Uuden RATA-kilpailun aihe on samalla tavalla moniselitteinen: voit kirjoittaa muistoja rautateiltä ja junamatkoilta, sijoittaa tapahtumat junanvaunuun, asemalle tai radanvarteen, käyttää kauas pois johtavia raiteita ja junan jyskettä symbolina tai kertoa raiteilla pysymisestä, ajautumisesta sivuraiteelle. Kiskot ovat yhdistäneet ihmisiä ja toisaalta myös erottaneet, juna on vienyt pois. Asemien odotustiloissa on nähty monenlaisia kohtaamisia, jälleennäkemisiä ja jäähyväisiä.

RATA–kirjoituskilpailun ohjeet

Kilpailuaika 1.3.–30.9.2020

AIHE:

Kilpailu kutsuu kirjoittamaan suomenkielistä kaunokirjallista tekstiä, jonka kantavana aiheena, tavalla tai toisella, on rata. Kilpailuteksti voi olla lyhyttä proosaa, pakina, runo, sävellettäväksi sopivat laulun sanat tai vaikka rap-lyriikkaa.

TEKSTITIEDOSTO JA SEN LÄHETTÄMINEN:

  • Kukin kirjoittaja voi osallistua kilpailuun yhdellä suomenkielisellä kaunokirjallisella tekstillä.
  • Tekstin tulee olla aiemmin julkaisematon.
  • Tekstin tiedostomuoto tulee olla RTF, Word tai Open Document.
  • Tekstin enimmäispituus on 10 liuskaa, fonttikoko 12 ja riviväli 1,5.
  • Kilpailuun osoitetut tekstit lähetetään sähköpostin liitetiedostona osoitteeseen kilpailu@reunalla.fi.
  • Kilpailutekstitiedostossa ei saa olla kirjoittajan nimeä, vaan kirjoittaja merkitsee tiedostoon tunnisteeksi nimimerkin. Kirjoittajan nimi ja yhteystiedot voivat olla sähköpostisaatteessa tai erillisenä tiedostona.

VOITTAJIEN VALINTA JA JULKISTUS:

  • Kirjoituskilpailun raadin muodostavat kirjailija AP Kivinen ja suomentaja Toini Lehto.
  • Raati valitsee 20 tekstiä Rata-antologiaan, joka julkistetaan Kymi Libri –kirjamessuilla lauantaina 24.7.2021. Samalla julkistetaan kolme parasta kirjoitusta sekä mahdolliset kunniamaininnat.
  • Antologiaan valitut kirjoittajat saavat tiedon sähköpostilla 31.1.2021 mennessä.
  • Antologiaan valittujen tekstien pohjalta voidaan valmistaa monitaiteellisia teoksia, esim. kuvataiteen, käsityön tai musiikin muodossa. Myös nämä teokset tuodaan julki Kymi Libri 2021 –messuilla.

KILPAILUN JÄRJESTÄJÄ:

Pro Kaakon kirjamessut ry, Myllykoskentie 17, 46800 Myllykoski (Kouvola). Yhteistyökumppaneina mm. Reuna-kustantamo ja Kulttuuritalo Wanha Rautakauppa.