TIEDOTE 1.4.2023

Kirjamessut keskellä kauneinta kesää.

Kolmannen kerran järjestettävä Kymi Libri on kiireetön, tunnelmallinen kesätapahtuma, jonka järjestelyt ovat valtava ponnistus pienelle Myllykosken taajamalle. Ihmeeksikin sitä voi sanoa, mutta takana on tuhansia talkootunteja, yhteistyökumppaneiden verkosto sekä kaupungin ja säätiöiden tuki ihmeidentekijöille.

Tervetuloa!

Kirjamessujen avajaiset ovat torstaina 20.7. klo 10.15 Wanhassa kirjahallissa, avaajina kansanedustaja Ville Kaunisto ja hänen myllykoskelainen avustajansa Peppi Heinikainen.

Kymi Librissä kirjailijat ja lukijat ovat lähellä toisiaan. Perjantai- ja lauantaiaamuina ennen lavaohjelmien alkua kokoonnutaan kirjailijoiden kanssa aamiaiselle kirjakahvilaan. Omia runoja pääset esittämäään runokaraokessa ja dekkarin juoneen voit vaikuttaa Elo Lammin livekirjoituspajassa. Siinä ideoitasi toteuttavat Roman Schatz ja kolme koko messuviikon Myllykoskella viettänyttä residenssikirjailijaa.

Kirjamessujen pääjärjestäjän Reuna-kustantamon osakkaiden tapaaminen on Villa Kirjavassa, Paperitehtaantie 6, perjantaina 21.7. klo 20. Siihen ovat tervetulleita myös kannatusosakkeen hankinnasta ja kirjalliseen toimintaan osallistumisesta kiinnostuneet. Lisätiedot olli.sarpo@reunakirja.fi

Luonto, luovuus, leikki ja liikunta.

Kouvola tunnetaan urheilusta ja mahtavan Kymijoen tarjoamista luonto- ja liikuntaelämyksistä, ja nämä molemmat seudun vahvuudet näkyvät kirjamessuilla. Ensimmäisillä kirjamessuilla vuonna 2019 keilattiin, toisena kesänä potkittiin palloa ja tällä kertaa kehitellään uusi versio yleisurheilun 7-ottelusta.

Kymijoella on tehty kahtena kesänä kirjailijoiden vetämiä jokiristeilyjä, ja nyt joelle lähdetään kanooteilla ja kajakeilla. Jos et ole aiemmin melonut, nyt siihen on tarjolla ammattilaisten perehdytys, ja retken päätteeksi nautitaan kalasoppaa venerannassa yhdessä kirjailijoiden kanssa. Retkien vetäjinä ovat Suonna Kononen, Risto Malin, Johanna Hasu ja Mika Hentunen. Kysy lisää info@reunalla.fi

Leikkimielellä ollaan kirjamessuilla muutenkin. Perinteeksi muodostunut kirjailijoiden tappomatsi, sovellus Literary Death Matchista, on ohjelmassa tietokirjallisuuteen painottuvassa perjantain ohjelmassa eli tällä kertaa sanan säilällä tapetaan tietokirjailija!

Reuna-kustantamon perustaja Tarja Tornaeus ja luovan alan yrittäjä, teatteriohjaaja Piia Kleimola, kirjan Sanojen liike – Kirja uudistajalle tekijät, houkuttelevat leikkimielen esiin työpajassaan perjantaina.

Uutuuskirjoja ja kiinnostavia vieraita.

Messuilla ovat näytteilleasettajina mm. kustantajat Aviador, Enostone, etc., Docendo, Siltala, Idiootti, Minerva, Osuuskumma ja Parkko. Pöydät notkuvat uutuuskirjoja sekä Wanhan kirjahallin sisällä että sisäpihan teltoissa.

Kirjahallin lavalla Kalle Virtapohja kertoo Juuso Waldenista urheilumiehenä ja Ulla-Maija Sievinen kokoamistaan merimiesjutuista. Teksasista messuille lentää Pekka Joki, joka kertoo kirjastaan Valtamerten vapaudessa.

Maailmalla kuohuu, ja ensimmäisinä tapahtumista kertovat meille tv-toimittajat ja kirjeenvaihtajat. Millaista uutistoimittajan työ on – siitä kertovat perjantain paneelikeskustelussa neljä tv:stä tuttua kasvoa. Saamme myös vieraita kirjapainosta Vilnasta. Erittäin ajankohtainen on Olga Trifonovan teos Ainoani, joka kertoo Stalinin vaimosta Nadežda Allilujevasta. Teoksen esittelee suomentaja Päivi Nenonen.

Koko ohjelma julkistetaan toukokuussa.

Juhlan aiheita.

Lauantai on suuri päivä Tivoli- ja Saunamuistoja-kirjoituskilpailuihin osallistuneille. Silloin julkistetaan kilpailujen voittajat ja parhaista teksteistä kootut antologiat. Paikallinen yrittäjäyhdistys julkistaa ja kukittaa Vuoden yrittäjävaikuttajan. Juhlaan on aihetta myös kirjoittajayhdistys Paltta ry:llä, joka on tänä vuonna toiminut 60 vuotta.

Galleriassa on kirjamessujen aikaan Sam Vannin oppilaan, kotkalaisen taiteilijan Anja Tähtisen näyttely Kaikesta huolimatta.