Tapahtuu kirjamessuilla

 

Ministeri Annika Saarikko suojelijaksi Kymi Libri -kirjamessuille

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko on Kymi Libri -kirjamessujen virallinen ministeritason suojelija. Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee myös taloudellisesti pienen paikkakunnan suurta kulttuuriponnistusta.

”Kymi Libri on mielestäni mitä parhain osoitus lähikulttuurista, jossa jokainen voi tuntea kuuluvansa joukkoon ja kokea yhteisöllisyyttä. Tuntea olevansa merkityksellinen. Yhdessä tekemiseen kuuluu myös talkootyö. Ilman talkoolaisten panosta moni kulttuuritapahtuma jäisi Suomessa toteuttamatta, eikä talkoilla puuhaamisen hyvää tekeviä vaikutuksia pidä väheksyä”, toteaa Saarikko.

Kaikki kirjamessut jouduttiin peruuttamaan vuonna 2020 ja keväällä 2021, ja puolitoista vuotta valmisteltu Myllykosken tapahtuma on ensimmäinen kulttuurityhjiön jälkeen. Saattaa olla, että koronapandemia muutti pysyvästi kirjamessujen konseptia: massatapahtumia vältetään ja hakeudutaan mieluummin pienempiin, tunnelmallisiin tapahtumiin, joissa voi olla myös ulkotiloissa.

Kymi Libriin OKM:n tuella palkattu messutuottaja Jarkko Ryynänen on kiitollinen sekä ministeriön tuesta että paikallisen yhteisön avuliaisuudesta. Kaiken epävarmuuden keskellä myös kirjailijoiden sitoutuminen on ollut liikuttavaa.  

”Messujen avaajasta ja tähtivieraasta, jalkapallolegenda Atik Ismailista on tullut kirjamessujen kummisetä, jolle kaikki ehdotukset ja muutokset sopivat – Kymi Libri toteutetaan, tuli mikä tuli, ja luvassa on neljä hienoa kesäpäivää kirjallisuuden ja kulttuurin parissa!” sanoo Ryynänen.

Kymi Libri järjestetään Kouvolan Myllykoskella 22.–25.7.2021. Ennakkohaastatteluja ja ohjelmatietoja sivuilla kymi-libri.fi, lisätiedot info@kymi-libri.fi.

 

 

 

 

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko, kuva Lauri Heikkinen, valtioneuvoston kanslia

RATA-kirjoituskilpailun 20 parasta valittu

Reuna-kustantamon ja Kymi Libri -kirjamessujen rata-aiheiseen kirjoituskilpailuun saapui 275 kilpailutyötä. Tuomaristo, suomentaja Toini Lehto ja runoilija AP Kivinen, ovat valinneet niistä 20 tekstiä antologiaan Rata – 20 kertojaa.

- Halusimme mukaan tekstejä monipuolisesti eri genreistä. Mukana on proosaa ja runoa, kevyttä ja vakavaa, totta ja tarua, sanoo Toini Lehto. Esimerkiksi monta hauskaa kuvausta lapsuuden junamatkoista jouduttiin jättämään pois, koska samantyyppisiä tarinoita tuli useita.

Vain noin seitsemän prosenttia teksteistä päätyy antologiaan. - Työ kävi haastavammaksi sen jälkeen kun oli valittu noin 30 tekstiä jatkoon, kertoo AP Kivinen.

Antologiaan valittujen tekstien kirjoittajat:

Henry Aho, Teuva

Maikki Etsola, Helsinki

Elias Huuhtanen, Vihti

Sonja Kinnunen, Rovaniemi

Päivi Korpela, Porvoo

Salme Koskelo, Lahti

Aarne Laasonen, Espoo

Sinikka Labba, Enontekiö

Hannele Maahinen, Keuruu

Maija Nyström, Turku

Marjaana Orkoneva, Kirkkonummi

Teemu Raita, Kirkkonummi

Rauno Riekki, Taivalkoski

Jukka Sakki, Kouvola

Olli Sarpo, Helsinki

Liisa Sburatura, Kouvola

Helena Seppälä, Orivesi

Jaakko Tikkanen, Vantaa

Kari Valto, Kouvola

Janne Vieri, Helsinki

Antologia toimitetaan kevään aikana ja se ilmestyy kesäkuussa. Kolme kirjoituskilpailun voittajaa valitaan tästä 20 kirjoittajan joukosta ja julkistetaan Kymi Libri -kirjamessuilla 24.7.2021.

Lisäksi tekstit annetaan kuvataiteilijoille ja muusikoille luettavaksi, ja myös niiden inspiroimina syntyneet taulut ja laulut julkistetaan kirjamessuilla.

 

Kymi Libri -kirjamessuille tuottaja OKM:n tuella

 

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Kymi Libri -kirjamessukonseptin kehittäjälle PRO Kaakon kirjamessut ry:lle valtiontukea tuottajan palkkaamiseen puoleksi vuodeksi. Tuottajaksi valittiin Jarkko Ryynänen,  joka on työskennellyt kaksi vuotta Reuna-kustantamossa kirjamyynnin parissa ja äänikirjojen tuottajana, ja opiskelee kulttuurituottajaksi. Jarkko siirtyy uuteen tehtävään 1.2.2021.

Kesällä 2021 järjestetään toisen kerran Kymi Libri -tapahtuma. Uudenlaiseen yhteisölliseen kirjamessukonseptiin sisältyy haastattelujen ja paneelikeskustelujen lisäksi eri taiteenlajeja yhdistäviä esityksiä ja uusia ohjelmaformaatteja tunnelmallisessa kylämiljöössä, mm. jokiristeilyjä. Leppoisan kirjatapahtuman konseptia on sovellettu nyt myös Virossa Keilan kaupungissa, ja ensi kesänä Kymi Librin rinnalla toteutuu Pyhtää Libri.

Tuottajan tehtäviin kuuluu tapahtuman nettisivuston täydentäminen ja ylläpito, ennakkomarkkinointi ja yhteydet messuilla esiintyviin noin sataan kirjailijaan ja taiteilijaan. Ohjelmasuunnittelusta vastaa Reuna-kustantamon vetäjä Tarja Tornaeus. Käytännön järjestelyt nelipäiväisillä kirjamessuilla 22.–25.7.2021 hoidetaan noin 30 hengen talkooporukan ja paikallisten yritysten voimin.

Kymi Libri -kirjamessujen tapahtumapaikka on Kulttuuritalo Wanha Rautakauppa, Myllykoskentie 17, Myllykoski (Kouvola), sivusto kymi-libri.fi

 

Kymi Libri -kirjamessujen kummisedäksi Atik Ismail

 

Kymi Libri on kotoinen slow ’n’ flow kirjatapahtuma Myllykoskella, joka tunnetaan erityisesti jalkapallosta. Ensi heinäkuussa toisen kerran järjestettävillä nelipäiväisillä kirjamessuilla pelataan hyväntekeväisyysottelu, jossa vastakkain ovat kirjailijat ja MyPa Ruutiukot. Messujen avaaja ja tähtivieras on jalkapallolegenda, kirjailija Atik Ismail.

Kirjallisuus ja jalkapallo lyövät kättä Myllykoskella. Kirjakaupassa myydään MyPan fanituotteita ja kulttuuritapahtumien tarjoilulla kerätään varoja junioreille. Kirjamessujen hyväntekeväisyysottelun tuotot lahjoitetaan Kasper Laineen muistorahastolle nuorten pelaajien hyväksi. 

Kirjamessujen kummisedäksi saatiin Atik Ismail, joka on kirjoittanut sekä urheiluaiheisia kirjoja että runoja. Atik avaa messutapahtuman, vierailee runoklubilla, tapaa messuvieraita ”Aamiaisella kirjailijoiden kanssa” ja vetää risteilyn Kymijoella.

”Kaikki meiltä voidaan vielä, mutta ei kirjallisuutta”, sanoo avosydänleikkauksesta juuri toipuva Atik. ”Ja se on niin totta, että kun lukee enemmän, luulee vähemmän.”

”Elämässäni on ollut elämyksiä. Tapahtumia, sattumia ja kohtaamisia. Olen onnellinen, kun minua pyydettiin Kymi Libri -tapahtuman suojelijaksi. Kutsu tuli ihan yllätyksenä. Kuten kirjailija Raymond Carver on todennut: Onni saapuu odottamatta.

Minulle tärkeintä on aina ollut osallistuminen. Luulen tietäväni, että yhteisöllisyys kasvaa yksilöistä ja yhteisistä tavoitteista. Jalkapalloilijan elämä ei aina ole mukavaa. Eikä kirjailijan. Palkitsevaa on kuitenkin se tunne, että yrittää ja saa tukea ja kannustusta. Hyvä kustannustoimittaja on kuin erinomainen valmentaja. Kun suhde toimii, saattaa tapahtua odottamattomia asioita. Hyvä voittaa aina pahan. Niin uskon!”

Myllykoski toivottaa Atikin lämpimästi tervetulleeksi. Paikkakunta onkin Atikille tuttu, hän on käynyt katsomassa MyPassa pelanneen poikansa Pele Koljosen otteluita. ”Ehkä hienoin tapahtuma oli, kun valmensin Jämsänkosken Ilvestä ja pelattiin juhlaottelu MyPaa vastaan. Silloin Pele oli vastassa!”

Kirjamessujen hyväntekeväisyysottelussa Atik Ismail on kirjailijoiden joukkueessa. MyPa Ruutiukot koostuu entisistä sarjapelaajista.   

 

 

380 päivää Kymi Libri -kirjamessuihin

Runsaan vuoden kuluttua, 22. heinäkuuta 2021 klo 10 messut avataan Wanhan Kirjahallin lavalla Myllykosken keskustassa. Vielä emme tiedä, kuka avajaispuheen pitää, mutta sen tiedämme, että puheen jälkeen kuulemme suomalaisia klassikoita – laulettuna. Lahjakas nuori sopraano, Sibelius-Akatemian laulunopiskelija Hanna Hasu tuli tutuksi jo kesän 2019 kirjamessuilla. Silloin hän esitti lauluja kirjoihin pohjautuvista musikaaleista; esimerkiksi Les misérables perustuu Victor Hugon romaaniin Kurjat.

Jo messujen avaus kertoo yhdestä läpi Kymi Librin kulkevasta teemasta: kirjallisuus tekee yhteistyötä kaikkien muiden taidemuotojen kanssa. Laulujen sanoitukset tarvitsevat kielen taitajaa, sanat ovat tunteiden tulkkeja. Toisaalta valmiit runot taipuvat musiikin kielelle, kirjoitettua tekstiä voi säveltää.

Tulevilla kirjamessuilla näkyy myös se, että kirjojen lukemisesta ääneen on tullut uusi vanha muoti. Tarinoiden kertominen mahdollisimman elävästi ja kiinnostavasti on ollut monissa kulttuureissa perinteen kantaja sukupolvesta toiseen. Nyt äänikirjojen kuuntelu on tuonut tarinat lenkkipoluille, automatkoille ja siivouspäivän ratoksi. Voice of Kymi Libri -kilpailussa haetaan kouluista kahta nuorta ääneenlukijaa, tyttöä ja poikaa, jotka palkataan Reuna-kustantamon äänikirjojen lukijoiksi.

Lukeminen on siitä käyttökelpoinen harrastus, että se sopii kaikkiin tunnetiloihin. Lukeminen viihdyttää, lohduttaa, rauhoittaa ja virkistää. Kirjoista löytyy tieto, kun jokin uusi asia alkaa kiinnostaa. Kesällä 2021 kuulemme esimerkiksi suomalaisen Sanna Lönnforsin elämästä Israelissa ja retkestä holokaustiin sekä Harmony Sisters -tyttöjen äidistä Ester Valtosesta, jonka tarina yksinhuoltajana ja Pelastusarmeijan laulajana inspiroi kotkalaisen Irja Sinivaaran kirjoittamaan elämäkertaromaanin Vaikka minne maailmassa.

Huumori ja kirjoittaminen kuuluvat yhteen. Kirjailija näkee huvittavia puolia elämässä, hän taivuttaa kielen naurattamaan lukijoita ja hykertelemään itsekseen. Kymi Librissä saadaan seurata huumorintajua äärimmilleen koettelevaa Tapetaan kirjailija -kilpailua. Siinä kirjailijat sivaltelevat sanan säilällä toisiaan kunnes lavalla on heistä enää yksi, sanankäytön mestari. Rohkeita kilpailijoita ovat ainakin Roope Lipasti, Jyri Paretskoi ja Roman Schatz.

Tärkeitä osoitteita:

Virtuaaliset kirjamessut

Sivustolla on ennen messuja videohaastatteluja ja kirjaesittelyjä, joiden avulla pääset tutustuman esiintyjiin ennakkoon. Messujen aikana sivustolla on striimaus live-tapahtumasta.

Rata-kirjoituskilpailun ohjeet: kilpailu@reunalla.fi

Rata-aiheiseen kilpailuun voi lähettää tekstejä 30.9.2020 asti. Kilpailun voittajat ja 20 tekstistä koottu antologia julkistetaan kirjamessuilla lauantaina 24.7.2021.

Facebook

Somessa seurataan messujen valmisteluja ja kerrotaan uutisia reaaliajassa.

Tiedustelut: info@kymi-libri.fi

Esiintyjäksi, talkoolaiseksi tai näytteilleasettajaksi messuille? Lähetä järjestäjille viesti hyvissä ajoin.

Pääsyliput: liput@kymi-libri.fi

Voit jo nyt varata lipun etukäteen sähköpostilla, kerro viestissä osoite ja puhelinnumero. Messupassi 4 pv 40,- ja yhden päivän lippu 15,-.

Uusi RATA-kirjoituskilpailu vie raiteille ja raiteiltaan

Reuna-kustantamo ja Kymi Libri -kirjamessut järjestävät nyt toisen kerran kirjoituskilpailun. Ensimmäisellä kerralla aiheena oli joki, ja kilpailuteksteissä joki oli nostalgisten muistojen kohde, draaman ja rikoksen näyttämö, joskus myös tarinan kertoja.

Uuden RATA-kilpailun aihe on samalla tavalla moniselitteinen: voit kirjoittaa muistoja rautateiltä ja junamatkoilta, sijoittaa tapahtumat junanvaunuun, asemalle tai radanvarteen, käyttää kauas pois johtavia raiteita ja junan jyskettä symbolina tai kertoa raiteilla pysymisestä, ajautumisesta sivuraiteelle. Kiskot ovat yhdistäneet ihmisiä ja toisaalta myös erottaneet, juna on vienyt pois. Asemien odotustiloissa on nähty monenlaisia kohtaamisia, jälleennäkemisiä ja jäähyväisiä.

RATA–kirjoituskilpailun ohjeet

Kilpailuaika 1.3.–30.9.2020

AIHE:

Kilpailu kutsuu kirjoittamaan suomenkielistä kaunokirjallista tekstiä, jonka kantavana aiheena, tavalla tai toisella, on rata. Kilpailuteksti voi olla lyhyttä proosaa, pakina, runo, sävellettäväksi sopivat laulun sanat tai vaikka rap-lyriikkaa.

TEKSTITIEDOSTO JA SEN LÄHETTÄMINEN:

  • Kukin kirjoittaja voi osallistua kilpailuun yhdellä suomenkielisellä kaunokirjallisella tekstillä.
  • Tekstin tulee olla aiemmin julkaisematon.
  • Tekstin tiedostomuoto tulee olla RTF, Word tai Open Document.
  • Tekstin enimmäispituus on 10 liuskaa, fonttikoko 12 ja riviväli 1,5.
  • Kilpailuun osoitetut tekstit lähetetään sähköpostin liitetiedostona osoitteeseen kilpailu@reunalla.fi.
  • Kilpailutekstitiedostossa ei saa olla kirjoittajan nimeä, vaan kirjoittaja merkitsee tiedostoon tunnisteeksi nimimerkin. Kirjoittajan nimi ja yhteystiedot voivat olla sähköpostisaatteessa tai erillisenä tiedostona.

VOITTAJIEN VALINTA JA JULKISTUS:

  • Kirjoituskilpailun raadin muodostavat kirjailija AP Kivinen ja suomentaja Toini Lehto.
  • Raati valitsee 20 tekstiä Rata-antologiaan, joka julkistetaan Kymi Libri –kirjamessuilla lauantaina 24.7.2021. Samalla julkistetaan kolme parasta kirjoitusta sekä mahdolliset kunniamaininnat.
  • Antologiaan valitut kirjoittajat saavat tiedon sähköpostilla 31.1.2021 mennessä.
  • Antologiaan valittujen tekstien pohjalta voidaan valmistaa monitaiteellisia teoksia, esim. kuvataiteen, käsityön tai musiikin muodossa. Myös nämä teokset tuodaan julki Kymi Libri 2021 –messuilla.

KILPAILUN JÄRJESTÄJÄ:

Pro Kaakon kirjamessut ry, Myllykoskentie 17, 46800 Myllykoski (Kouvola). Yhteistyökumppaneina mm. Reuna-kustantamo ja Kulttuuritalo Wanha Rautakauppa.

Erilaisten Kymi Libri -kirjamessujen virtuaalisivusto avautui

Kymi Libri on kotoinen slow’n’flow -kirjatapahtuma Myllykoskella, joka valittiin Vuoden kymenlaaksolaiseksi kyläksi 2020 – ei vähiten tapahtuman itsensä ansiosta. Uuden tapahtuman perustaminen oli Kulttuurirahaston Kymenlaakson maakuntarahaston kärkihanke viime vuonna.

Kymi Libri vuorottelee Kymi Kantri -musiikkifestivaalin kanssa, joka on koronan takia tänä vuonna vasta 5.9.(alkuperäinen päivä 6.6.). Kulttuurilajien yhteistyö on yksi tapahtumien kantavista ajatuksista: runoista syntyy laulujen sanoituksia, muusikoista tehdään elämäkertoja, sanat soivat messujen esityksissä leppoisassa kylämaisemassa.

Seuraava Kymi Libri on 22.-25. heinäkuuta 2021. Sitä odotellessa esiintyjiin voi tutustua virtuaalisivustolla kymi-libri.fi. Sivustolla on videohaastatteluja ja kirjaesittelyjä; uusin aina etusivulla ensimmäisenä.

Kirjailijoita haastattelevat mm. kirjastotäti, bloggaaja Kini Laine ja kirjailija, live-messujen lavaisäntä Olli Sarpo. Viihtyisän haastattelunurkan on rakentanut videokuvaaja Markku Nykänen.

Kymi Libriin voi nyt tehdä ohjelmaehdotuksia ja varata osaston Wanhasta Kirjahallista, joka on messujen päänäyttämö ja josta lähetetään liveohjelmaa heinäkuussa 2021. Haastattelujen ja paneelien lisäksi ohjelmassa on työpajoja ja erikoisuutena futismatsi MyPa vastaan kirjailijat sekä Kymijoki-risteilyjä kirjailijoiden kanssa.

”Kutsun kustantajat ja kirjailijat sekä paikan päälle rakentamaan live- elämystä että tuottamaan ennakkoon videoita, joilla tavoitetaan lukijat maailman äärissä. Kymi Libri on uusi vlocal, virtuaalinen ja paikallinen”, sanoo ohjelmajohtaja Tarja Tornaeus.

Yksi messujen ohjelmanumero on RATA-kirjoituskilpailun voittajien julkistus. Kilpailu on parhaillaan käynnissä, ja lisätietoja löydät tältä sivulta.

Tapahtuman järjestää PRO Kaakon kirjamessut ry,
yhteyshenkilö Tarja Tornaeus, puh. 0500 610762, tarja.tornaeus@reunalla.fi